Ya, bagi yang berpuasa memang dianjurkan berbuka dengan kurma. Bukan sekadar tradisi, tapi kurma memang menyimpan manfaat sehat.
"Kurma ini gulanya kompleks, penyerapannya bertahap. Lalu ada unsur seratnya juga, vitamin dan mineral. Untuk keperluan awal, itu semua boleh dipenuhi dengan kurma. Tapi ya tidak terus-terusan, itu untuk kesempatan awal saja (saat berbuka)," ujar dokter spesialis penyakit dalam, Dr dr H Ari Fahrial Syam SpPD KGEH FINASIM FACP MMB .
Pakar nutrisi Rita Ramayulis, DCN, M.Kes sepakat kurma mempunyai manfaat positif, khususnya jika diambil ketika berbuka puasa. Menurutnya kelebihan kurma adalah mempunyai karbohidrat dengan indeks glycemic yang rendah. Hal ini membuat kurma boleh memberi tenaga lebih cepat tetapi tidak membuat yang memakannya lemah. Selain itu kerana kurma mempunyai serat, maka boleh mencegah sembelit.
"Kurma yang saya maksud adalah kurma segar, bukan kurma manisan. Saat ini yang banyak dijual adalah kurma dalam bentuk manisan," kata Rita.
Rata-rata makan 3-4 buah kurma, sambung Rita, masih wajar. Dia berpesan agar tidak mengambil terlalu banyak.
"Sangat baik juga jika diambil saat sahur," ucap Siswazah magister jurusan Pemakanan Klinik di Universiti Gadjah Mada dan pensyarah pengajar jurusan Pemakanan di Politeknik Kesihatan Jakarta II ini.
Sementara itu dr Ari menganjurkan selain makan kurma di saat buka puasa juga minum teh manis. "Teh manis itu gulanya gula langsung, gula sederhana, langsung diserap. 6-8 Waktu tidak makan kan gula darah turun," kata dr Ari.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan